Elegancki stół jak za jaśniepańskich, akuratnych czasów.

Sztuka nakrycia stołu jest cenną umiejętnością zarządzającego kuchnią, chociaż nie jest bezwzględnym wymogiem. Stół należy ustawić w podłużnym kierunku, o ile jadalnia nie jest wystarczająco długa, wskazane jest w podkowę ustawić. Gdy stół jest nakryty obrusem, centralnie należy postawić wazon z kwiatami, zastawę z deserem tudzież nieco drobnych pieprzniczek i solniczek. Z brzegu stołu stawia się w pewnej odległości płaski talerz, a na każdym wykwintnie ułożoną serwetkę i bułeczka. Na prawo każdego talerzy łyżka, widelec i nóż, które wskazane jest zmieniać po każdym daniu. Przy każdym nakryciu nieco rozmaitych pucharów, odpowiednio dla jakości i liczebności wina, które będą podane w czasie obiadu tudzież szklanek. Karafki z napojami powinny być w pewnej odległości tak porozmieszczane po stole, żeby każdy z gości bez trudności dosięgnąć mógł, bez przeszkadzania sąsiadowi. Środek stołu jest uważany za najważniejsze miejsce zatem w tym punkcie służba zaczyna obnoszenie strawy. Każde 10 osób wymaga jednego kelnera, prócz tego osobni wydają podstawki z oliwą i majonezem. Po zmianie talerzy, widelców i noży serwuje się dalsze dania. Po zakończeniu obiadu serwuje się zazwyczaj w sąsiednim saloniku kawę tudzież likiery i koniak. Na ciepłą kolację nakrywa się stół jak do obiadu, wszelako nieraz konwersuje się w mniejszych grupach, natomiast służba zanosi na małe stoliczki serwety, talerze, widelce, noże jak i roznosi potrawy. Wielce u nas przyjęła się tak zwana herbata angielska. Wtedy przyrządza się bufet, ozdabia gustownie pośrodku w kwiaty, z boków stawiają się wypieki, świeczki, a na końcach stołu talerze, serwetki, widelce, łyżki i noże no i ustawia się zimną kolację.